מה זה תינוק בודד?

תינוקות נטושים ובודדים 

תופעת התינוקות הנטושים והבודדים היא מציאות קורעת לב. ללא קשר לנסיבות, תינוקות נטושים ובודדים מתמודדים עם אתגרים עצומים, עם חוסר בטיפול רגשי, באהבה, בתשומת לב ובחום אנושי. 

מחקרים מראים שדווקא בגיל הרך, ההתפתחות של תינוקות תלויה במידה רבה בחיבוק שהם מקבלים. 

כשהם מתאשפזים בבתי חולים, הצוות הרפואי והסיעודי דואג להעניק להם טיפול מסור, אבל מי מחבק ומרגיע אותם? מי חושף אותם למבט בעיניים, למגע רך וקרוב, לצלילים נעימים?  

תינוק נטוש = תינוק שהוריו וויתרו עליו באופן רשמי 

תינוק בודד = בדומה ל'חייל בודד', מדובר בתינוק שיש לו הורים באופן רשמי, אבל הוא לא זוכה לתמיכה ונוכחות הורית משמעותית, לאורך תקופת אשפוזו מטעמים שונים. למשל, הורים חולים, מצוקה משפחתית, צרכי רווחה ועוד. אלה תינוקות שבמהלך אשפוזם פוגשים מעת לעת את הוריהם ובמועד שחרורם יחזרו לחיק המשפחה.    

אנחנו שם ואיתם, כאמור, לאורך כל הדרך, נאבקים על מעמדם, זכויותיהם ועתידם גם מול גופי ומוסדות המדינה, כדי שיכירו בהם ובמעמדם, ויעניקו להם טיפול ומענה מתאימים.    

התינוקות הבודדים אומנם לא ננטשו, אך הם עלולים לחוות הזנחה רגשית או בדידות – כן, גם בגיל הזה. תינוקות בודדים לא זוכים לאינטראקציות החברתיות החיוניות להחלמתם ולהתפתחותם הרגשית והקוגניטיבית. ללא מערכות יחסים עקביות ואוהבות, הם עלולים לחוות קשיים בבגרותם בהיקשרות, באמון וברווחה רגשית.  

גם תינוקות נטושים וגם תינוקות בודדים דורשים תשומת לב וטיפול מיוחדים כדי להתגבר על הנסיבות המאתגרות שלהם. לכן אנחנו "בחיבוק ראשון" ממלאים תפקיד מכריע עבור התפתחותם של התינוקות, ועושים כל מאמץ כדי להבטיח שאף תינוק לא ירגיש נטוש או בודד.

שילוב מתנדבים בטיפול בתינוק מאפשר להורה המטפל: 

  • חיזוק ההיקשרות לתינוק בעזרת תמיכה מקצועית של המתנדבת 
  • אגירת כוחות להמשך הטיפול בתינוק החולה במהלך האשפוז שיכול להימשך חודשים ארוכים ואף שנים.  

מי הם התינוקות של חיבוק ראשון?

העובדת הסוציאלית של ביה"ח פונה לעמותת חיבוק ראשון לסיוע כאשר היא מזהה מצב שבו:  

  • ההורים מתקשים להיקשר לתינוק עקב מצבו הרפואי, ממעטים לבקר אותו ומתכוונים להעביר אותו למוסד שיקומי או לאומנה לאחר השחרור – במצבים כאלה, העמותה מפעילה  מתנדבות אשר מטפלות בתינוק בכל יום עד לשחרורו מביה"ח לאומנה או למוסד קבוע.  
  • ההורים המסורים שוהים לצד מיטת התינוק במשך שבועות ארוכים על אף כל הקשיים, ומתחילים לגלות סימנים של קריסה ומצוקה נפשית/בריאותית – במצבים כאלה העמותה מפעילה מתנדבות אשר מסייעות להורים בטיפול בתינוק, וחולקות איתם את "המשמרות" לצד מיטתו. הסיוע של המתנדבות מאפשר להורים להתפנות בחלק משעות היממה לצורך מנוחה ו/או לצורך המשך טיפול במשפחה שבבית ופרנסה.  

 

העמותה מגדירה 4 קבוצות עיקריות של תינוקות בודדים ונטושים בזמן אשפוז:    

  1. הורה לא נוכח בכלל: למשל תינוק שנולד לאם במוסד לגמילה מסמים 
  2. הורה מהווה סכנה לתינוק: תינוק נפגע אלימות, ההורים במעצר 
  3. אשפוז ממושך ללא עורף משפחתי : אם חד הורית ללא עורף משפחתי, מאושפזת בטיפול נמרץ לאחר סיבוכי לידה, משפחה מרובת ילדים ומתקשה לטפל בילדים שנותרו בבית, הורה במילואים, משפחה שפונתה מביתה. 
  4. הדמות המטפלת בסיכון לקריסה: אם לפג באשפוז ממושך, חלתה בסרטן ועוברת טיפולים קשים, האב מטופל בבריאות הנפש ומתקשה לתפקד.  

סיפורי תינוקות